Loopblessures blijven helaas al te vaak voorkomen en vaak zijn die blessures makkelijk te vermijden. Denk maar aan het onderhouden van lenigheid en kracht, het lopen aan een voldoende hoge cadans... Ook het op tijd vervangen van een paar loopschoenen is een belangrijke factor in het kader van de preventie van blessures.

Onderzoek toonde aan dat reeds vanaf 100 kilometer de kwaliteit van de zool minder begint te worden en de demping dus iets minder wordt. Bovendien hangt de snelheid van slijtage ook af van atleet tot atleet. Gewicht van de sporter en looppatroon spelen hier een grote rol.

We raden iedereen aan om 800 tot maximaal 1000 km te lopen met een paar schoenen. Vandaag zijn er veel tools beschikbaar om het aantal gelopen kilometers met een paar schoenen te monitoren. Zeker doen dus!

 

Aldus Sportsolid, hét trainingscentrum voor duursporters.

Enkele tips hierrond:
Breng een tweetal paar loopschoenen in omloop en wissel af tussen beide paar. Zo krijgen de schoenen voldoende tijd om te "herstellen".
Gebruik vanaf km 600 de schoenen hoofdzakelijk nog voor kortere looptrainingen van bv. 1 uur of minder.
Ben je goed met een bepaald type loopschoen, laat je niet "verleiden" door mooie advertenties. Hou het bij dit type want die zijn blijkbaar geschikt voor jou als loper.
Kijk bij de aankoop van loopschoenen niet naar het gewicht van een schoen. Een schoen moet stevig zijn en voldoende demping bieden.
Loopschoenen met een carbonplaat zijn alomtegenwoordig. Gebruik die echter niet voor duurlopen. Reserveer ze voor enkele tempotrainingen en voor wedstrijden. Zo zorgen ze ook voor die laatste "boost".

Twijfels? Breng uw huidige schoenen mee, dit geeft een grote meerwaarde aan de analyse van uw looppatroon. Ook de tip van Carbon is van goudwaarde, meer zelfs: hou ook rekening met het tempo die je loopt, dit is uiterst belangrijk bij de keuze van de afvering van uw schoenen en al dan niet het gebruik van Carbon of energize schoenen. Gelukkig staat ons team steeds paraat u hiermee te helpen. Tot binnenkort.

 

Stuur ons een bericht