IN 10 STAPPEN NAAR DE JUISTE WANDELSCHOENEN

De vakantie komt eraan! Terwijl de ene een luilekkervakantie verkiest, mag het voor de andere iets actiever zijn. Trek je binnenkort richting de Ardennen of het buitenland voor een wandelvakantie? Lees dan zeker verder!

1. LAAT JE ADVISEREN

Een degelijke wandelschoen kost al gauw 160 tot 200 euro, ga daarom altijd naar een speciaalzaak en vraag om advies. U kan bij ons ook online advies krijgen! Een verkeerde keuze kan pijnlijke gevolgen hebben. Wees kritisch, geef meerdere merken een kans en pas steeds minstens twee verschillende maten van een schoen.

2. LET OP HET MOMENT WANNEER JE DE WANDELSCHOEN AANKOOPT

Ga het liefst in de namiddag schoenen gaan passen. Je voeten hebben dan al de nodige stappen gezet en zijn dikker dan ‘s ochtends. Ook tijdens een wandeling zetten je voeten op, koop dus nooit te kleine schoenen!

3. SOORTEN WANDELSCHOENEN

Wist je dat wandelschoenen onderverdeeld worden in vier categorieën?

  • Categorie A: Lage, soepele wandelschoenen voor lichte wandelingen aan het strand of in het bos. Ook goed voor dagelijkse gebruik.
  • Categorie B: Halfhoge tot hoge trekkingschoen voor wandelen in heuvel- en berglandschappen.
  • Categorie C: Hoge bergschoen voor het zwaardere werk, ook geschikt voor het lopen met een zware backpack.
  • Categorie D: Hoge klimschoenen, geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Deze schoenen zijn doorgaans te stug om een comfortabele wandeling mee te maken.

Er bestaan ook schoenen die tussen 2 categorieën zitten. A/B schoenen voor lange wandelingen in de duinen en B/C schoenen voor intensieve wandelingen met afwisselend terrein.

4. BUITENMATERIAAL

Het buitenmateriaal van je schoen hangt af van je noden. Heb je nood aan een lichte en flexibele schoen, dan koop je er best eentje uit textiel of een synthetische stof. Synthetische schoenen ademen meer, waardoor ze sneller drogen en stinkvoeten voorkomen kunnen worden. Synthetische stoffen zoals Gore-Tex zijn bovendien waterdicht.

Ben je eerder op zoek naar een schoen die langer meegaat? Dan zijn leer en zijn varianten een interessanter materiaal. De stevigheid en stabiliteit zijn essentieel als je gaat wandelen op oneffen ondergrond!

5. BINNENMATERIAAL

Waterdichte en ademende schoenen zijn water- en winddicht, maar laten waterdamp en zweet naar buiten. Laat je echter niet misleiden, een goede niet-waterdichte schoen ademt nog altijd beter! Stel je daarom de vraag of je daadwerkelijk een waterdichte schoen nodig hebt!

Ga je naar koude gebieden met veel regen of sneeuw? Dan zijn water- en winddichte schoenen niet te missen.

Eerder op stap naar droge en warme gebieden? Een schoen zonder ademende stof is op z’n plaats.

6. ONDERHOUDSPRODUCTEN ZIJN GEEN OVERBODIGE LUXE

Wil je schoenen zonder waterdichte stof waterafstotend maken? Dan heb je impregneermiddel nodig. Wandelschoenen uit leer? Verwen je schoenen dan na intensief gebruik met schoenvet. Vraag aan de verkoper welke onderhoudsproducten het beste bij je schoenen passen. Zo zullen ze langer meegaan! Ben je benieuwd hoe je jouw schoenen het best kan onderhouden? Vraag dan advies online.

7. PAS JE WANDELSCHOEN 

De belangrijkste stap: het passen! Trek sokken aan die je ook in je wandelschoen gaat dragen of vraag aan de verkoper om een passok.

Als je je schoen aan hebt, moet je nog een vinger achter je voet kunnen steken. Je voeten zwellen namelijk op tijdens het wandelen. Zorg ook dat je schoenen niet te smal zijn, want anders wordt je voet afgekneld. Te grote of brede schoenen veroorzaken blaren, want dan kan je voet schuiven in je schoen.

Doe in de winkel de ‘hellingproef’, een steile testhelling waar je op en af loopt. Je hak mag niet te veel omhoog komen wanneer je naar boven gaat en als je naar beneden loopt, mogen je tenen de voorkant niet raken. 

8. OOK DE SOKKEN SPELEN EEN CRUCIALE ROL

Het kan dat je drukpunten voelt of blaren krijgt als je de schoenen niet goed strikt. Als dat het geval is, probeer ze dan losser of vaster te strikken. Blaren kunnen ook ontstaan door slechte wandelsokken! Laat je adviseren bij het kopen van sokken en bezuinig er niet op! In ademende schoenen draag je ademende sokken in plaats van katoenen en absorberende sokken.

9. TEST JE WANDELSCHOENEN ONMIDDELLIJK

Heb je het ideale paar schoenen gevonden? Proficiat! Maar ook al zaten ze in de winkel prima, eenmaal thuis blijkt een naadje te irriteren of raakt je wreef bekneld. Trek daarom je schoenen ‘s avonds nog een paar uur aan en test ze goed uit. Vind je nog een kwaaltje? Dan kan je ze met de bon gaan wisselen in de winkel!

10. VERZORG JE SCHOENEN

Zet je schoenen nooit modderig in de kast, maar kuis ze met een reinigingsdoek. Behandel af en toe, maar niet te vaak, het leer van je schoenen. De zolen en stootranden laat je beter met rust!

Een waterdichte schoen met Gore-Tex kan verstopt raken door de restjes van zweet. Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en zet ze even in een teiltje lauw water zonder zeep. Laat ze daarna langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

Met deze tips ben je helemaal klaar om het juiste paar wandelschoenen te vinden om optimaal te kunnen genieten van je welverdiende wandelvakantie! 

Neem zeker eens een kijkje op onze webshop en laat je inspireren voor je volgende aankoop. Twijfel je nog over je aankoop of zit je met vragen, twijfel dan niet en stuur ons je vragen!

Stuur ons een bericht