​​

Marathon tips

Ben jij van plan om je eerste marathon te lopen? Of ben je een gevorderde loper die haar/zijn tijd wilt verbeteren? Bij Running Center hebben we enkele tips opgesteld zodat jij je doelstellingen kan bereiken!


 1. Selectie van de marathon

  Kies een marathon die bij je past. Kies je voor een marathon in het binnenland of maak je er liever een citytrip van? Ga je voor een plat parcours of toch liever een heuvelachtig rondje?

 2. Bepaal je doel

  Is jouw doel de marathon uitlopen of ga je voor een bepaalde tijd? Wanneer je een tijdsdoel voor jezelf stelt is het belangrijk kritisch te zijn wat haalbaar is voor jou.

 3. Laat je adviseren of begeleiden

  Liefst door een coach en/of een trainingsschema. Dit geeft in eerste instantie wat structuur in je trainingen. Daarnaast verkrijg je zo een gezonde balans tussen intensieve trainingsweken en wat rustigere weken.

 4. Oefen tijdens de lange duurlopen op het eten en drinken

  Probeer verschillende dingen uit en bepaal zo wat het beste bij je past. Kies je voor een gelletje, vaste voeding of sportdrank…? 

  Neem een kijkje naar onze sportvoeding en drinksystemen.

 5. Bepaal van vooraf wat je zal dragen tijdens de marathon

  Ga je voor een short of toch eerder een lange broek? Welke kousen zal je dragen? Draag nooit iets nieuws en probeer alles op voorhand uit.

  Nog op zoek naar kleren? Neem een kijkje in onze kledij.

 6. Wissel regelmatig af van schoen

  Een schoen moet na een training 1 à 2 dagen rusten. Tijdens een marathon voorbereiding zal het gebeuren dat je geen dagen rust hebt tussen je trainingen. Ga daarvoor voor verschillende paren schoenen. Wissel ook af tussen lange duurloop schoenen en snelheidsschoenen en laat je adviseren.

  Nog op zoek naar schoenen? Neem een kijkje in onze schoenen.

 7. Vul een koolhydraten reserve aan

  De dagen voor de marathon is het belangrijk om je koolhydraten reserves zo veel mogelijk aan te vullen. Kies daarvoor zorgvuldig uit wat je zal eten de dagen voor de marathon en de dag zelf. Test dit ook op voorhand uit.

 8. Taperweek

  De week voor de marathon verlaag je best de intensiteit van je trainingen en ‘spaar’ je jezelf op voor de ultieme dag!

 9. Stel een haalbaar raceplan op voor jezelf

  Hoe ga je de wedstrijd aanpakken? Hoe ga je de man met de hamer vermijden? Beantwoordt al deze vragen voor je eraan begint.

 10. En vooral… geniet van de ervaring!


💪

Veel succes met jouw doelstelling, als je deze tips volgt, ben je alvast één stap dichter!

Stuur ons een bericht