How to Trail?

Trailrunning, off-road lopen, of hardlopen op onverharde weg. Voor veel hardlopers gaat het om snelheid en tempo, bij trailrunners gaat het om één zijn met de natuur, weg van alle drukte en stress. Rennen voor het plezier, zonder oog voor tijd of tempo.


Wat is trailrunning?

Trailrunning betekent letterlijk off-road hardlopen, zoals hardlopen op onverharde weg of bospaden. Het is enorm gevarïeerd en kan gaan van een rondje in een onverhard park, tot een extreem uitdagende route in de bergen. Het grote verschil tussen trailrunning en hardlopen op de baan ligt hem in de motivatie. Terwijl het voor veel hardlopers gaat om snelheid en tempo (en het verbeteren ervan), gaat het bij trailrunners voornamelijk om het één zijn met de natuur, weg van alle drukte en stress. Het gaat om het rennen voor het plezier, zonder oog voor tijd of tempo.


Wat heb ik nodig?

 • Trailschoenen

  Deze geven je meer grip en stabiliteit op de ruwe ondergrond. Er bestaan verschillende types trailschoenen afhankelijk van je doel en type trail. Spring gerust eens binnen, we helpen je graag om het ideale model voor jou te vinden.

  Of neem een kijkje op onze webshop!

 • Drinkrugzak

  Aangezien je tijdens het off-road lopen maar zelden waterbronnen of winkeltjes zult tegenkomen, is het interessant om je eigen water en eten mee te nemen. In deze rugzakjes kun je zonder problemen alles kwijt!

 • Windjack

  Tijdens langere trailruns kan het weer al snel omslaan, daarom is een windstopper in je rugzak altijd een goed item om bij te hebben.

 • Trailstokken

  Deze helpen de schokken op te vangen bij het dalen en helpt bij een berg oplopen.

 • GPS horloge

  Hierop kan je makkelijk de routes vooraf uitstippelen!

 • Kaarten

  Indien je geen gps signaal zou hebben op bepaalde plaatsen

 • Hoofdlampje

  Indien je vroeg of laat gaat trailrunnen zijn deze handig.

 • Opgeladen smartphone

Tips & tricks

 • Hoe ren je bergopwaarts?

  Als een bergopwaarts pad erg lang of steil is, of als je energie moet besparen, zullen vele trailers bergopwaarts wandelen. Dit heet de zogenaamde Power-Hike.
  Het is een doelgerichte wandeling waarbij je de heuvel opkijkt, vooruit leunt met een hand op elke dij en je een weg omhoog baant.
  Wanneer de Power-Hike goed uitgevoerd wordt, kan je sneller wandelen dan dat anderen lopen.

 • Hoe ren je bergafwaarts?

  Hoewel je zou kunnen denken dat bergafwaarts lopen het gemakkelijke deel is van trailrunning, is dat zeker niet het geval. Bergafwaarts lopen kan zeer zwaar zijn voor je lichaam. Dat komt enerzijds omdat je door de zwaartekracht en de helling grotere stappen zet, waardoor de impact op je lichaam groter is. Anderzijds komt dit ook door de langdurige spanning die op je quadriceps worden gezet.
  Het is belangrijk om te trainen op aangepaste paden, bergen of bruggen. Een andere manier om de kracht en uithouding te trainen die je nodig hebt bij het trailrunnen, is door spierversterkende beenoefeningen te doen zoals bijvoorbeeld squats, lunges…

 • Hoe maak je dat je niet valt?

  Het is belangrijk dat je je bewust bent van hoe de weg erbij ligt en dat je je kan voorbereiden op de oneffenheden die je zal tegenkomen. Kijk daarom altijd vooruit en bereken hoe je je voeten zult plaatsen.
  Pas je tempo aan. Vertraag indien nodig en focus vooral op je techniek, niet op je snelheid. Het is enorm belangrijk in trailrunning om kleinere stapjes te nemen en je voeten goed op te heffen.
  Ooit al eens gedacht aan trailstokken? Die bieden veel voordelen, zo maken ze steile bergopwaartse beklimmingen een stuk gemakkelijker. Ze helpen ook met het balans op steile afdalingen en het ontlasten van knieën en enkels na een hardloopblessure.

🌳

Is het beginnen kriebelen? Laat die computer links en ga de natuur in!
Veel plezier!

Stuur ons een bericht